11/6/17

Θάλασσα λανθασμένη δεν γίνεται*

Είπα τις προάλλες στο μάθημα οτι δεν πειράζει που θα έχω διάβασμα όλο το καλοκαίρι και δεν θα πηγαίνω στη θάλασσα γιατί η θάλασσα δεν μου αρέσει. Έπεσε μια βουβαμάρα όσο να πεις.

Δεν είναι οτι δεν μου αρέσει - αρέσει.
Απλά δεν την λατρεύω.
Δεν την αποζητώ.
Δεν μπορώ να καταλάβω όλη αυτή την καλοκαιρινή παράνοια που τους πιάνει όλους οτι σώνει και ντε πρέπει να πάνε στη θάλασσα γιατί το ημερολόγιο λέει καλοκαίρι, οτι είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος να περάσουν τους μήνες αυτούς, οτι οι ώρες μακριά από την θάλασσα είναι ένα βάσανο και φυσικά αλίμονο σε όσους δεν θα πάνε στη θάλασσα το σαββατοκύριακο (τους καημένους!).

Έχει όμως και κάτι, που δεν μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού.
Είναι εκείνη η αίσθηση που έχεις όταν βουτάς το κεφάλι σου μέσα σ'αυτήν και ο υπόλοιπος κόσμος σταματάει να υπάρχει. 
Είναι εκείνος ο ήχος, το περίεργο και συνεχόμενο γλουγλου, που σε βγάζει από το παρόν σου και σε πάει κάπου αλλού, σε ένα άλλο αλλού, σε ένα αλλού που με έναν περίεργο τρόπο υπάρχεις αλλά όλα αυτά που κουβαλάς μαζί σου δεν υπάρχουν, είσαι μόνο εσύ και όλα τα άλλα έχουν μείνει στην επιφάνεια του υδάτινου αυτού όγκου, τίποτα δεν μπορεί να τον διαπεράσει, είναι ένα άβατο για όλα εκτός από το σώμα σου, κι όταν ξαναβγείς στην επιφάνεια, αυτό το σώμα η θάλασσα το κάνει να επιπλέει, να έρθουν όλα τα υπόλοιπα να ξαπλώσουν πάνω του, μόνο τα απαραίτητα, τα άλλα ή χάθηκαν ή θα γυρίσουν αργότερα, δεν τα χρειάζεσαι ακόμη.

Τελικά, η θάλασσα ξέρει.

* Οδυσσέας Ελύτης, Μαρία Νεφέλη.

6 σχόλια:

Αρτίστα του βωβού είπε...

Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Δεν ξέρω πού μένεις, αλλά αν έμενα σε πόλη που χρειαζόταν να κάνω πολλά χιλιόμετρα σε δρόμους με φανάρια και να θέλω μια ώρα να πάω και μια να γυρίσω, δεν θα πήγαινα με τίποτα.
Ευτυχώς, όμως, δεν συμβαίνει αυτό και έτσι πηγαίνω κι εκείνη μου ελαφρώνει το μυαλό και το σώμα. Γιατί, καλά τα λες. Η θάλασσα ξέρει!

casper85 είπε...

Ε, μια ωρίτσα είναι η πιο κοντινή παραλία (αν τουλάχιστον θες να βουτήξεις και να μην βγεις με 5 χέρια, ουρά και κεραίες)! Με καταλαβαίνεις!

το κορίτσι που ήθελε πολλά είπε...

αχ τι ωραία που την περιέγραψες τη θαλασσίτσα!

Δεν έχω καμία λατρεία με το να βουτάω στη θάλασσα.
Με το να είμαι δίπλα της όμως, έχω μεγάλη.

casper85 είπε...

Ειδικά χειμώνα. Το να κάθεσαι δίπλα στη θάλασσα χειμώνα είναι το πιο χαλαρωτικό πράγμα στον κόσμο.

Erisadesu είπε...

Η θάλασσα έχει μία δύναμη που καθαρίζει τα πάντα μέσα από τη ψυχή μας, μόνο που την κοιτάς σε γαληνεύει, μερικές φορές την ακούς να σε καλεί και σου δημιουργεί την ανάγκη να τη διασχίσεις. Να μπεις μέσα της, να βιώσει την αγάπη της αλλά και το θυμό της. Αγαπάω τη θάλασσα αλλά δεν αγαπώ αυτό τον πανικό που έχουν όλοι το καλοκαίρι, δεν μου αρέσει η κουλτούρα της παραλίας που έχουμε φτιάξει κανένας δε σέβεται τις ακτές...

casper85 είπε...

έζησα τρία χρόνια σε νησί, πολύ μακριά από όλα όσα αγαπούσα.
Ίσως γι'αυτό την έχω λίγο σε απόσταση την καημενούλα.

Κι άμα έχεις ζήσει σε νησί την αγαπάς τον χειμώνα, γιατί τότε θαρρείς είναι λίγο πιο αληθινή... :)