25/11/16

Όταν ο Nesbo συνάντησε τον Leonard Cohen

Ο Nesbo είναι ένας Νορβηγός συγγραφέας κυρίως αστυνομικής λογοτεχνίας, με βασικό ήρωα τον Ηarry Hole, έναν ψηλό, ξανθό, μοναχικό, αλκοολικό σαραντάρη, που όμως σε κάποια φάση ερωτεύεται μια κοπέλα, την ερωτεύεται πολύ και προσπαθεί πραγματικά να αλλάξει (προσπαθούσε κι από πριν, αλλά κάτι έγινε και ξανακύλησε, μη κάνω σπόιλερ σε αστυνομικό, αμαρτία είναι).

Έχουν βγει δέκα βιβλία με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα και διαβάζω αυτό που μου έχει μείνει, το έκτο. Δεν με ενοχλεί που δεν τα διάβασα με την σειρά, αλλά αν κάποιος τα ξεκινήσει, ας τα πάρει με την σειρά γιατί η εξέλιξη που έχουν οι χαρακτήρες είναι πολύ προσεγμένη.

Στο έκτο αυτό βιβλίο που λέτε, για σημαντικούς λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω, ο Χάρυ χώρισε με την κοπέλα του. Για την ακρίβεια αυτή τον χώρισε αλλά αυτός σχεδόν παραδέχτηκε οτι έτσι ίσως να είναι καλύτερα για όλους.

Διαβάζω λοιπόν για έναν Χάρυ χωρισμένο, να παλεύει να μην ξανακυλήσει στο αλκοόλ, να εξακολουθεί να την σκέφτεται, νύχτα, Όσλο, χιόνι και σκέφτομαι πόσο ταιριαστό τραγούδι θα ήταν το a thousand kisses deep του Leonard Cohen για να ντύσει μια τέτοια σκηνή και πόσο μα πόσο ταιριάζουν οι στίχοι "i saw there were no oceans left for scavengers like me" στα χείλη του.

Αλλά άντε τώρα να βρεις κάποιον που αγαπά και τον Νesbo και τον Cohen για να σε καταλάβει.